- -15%
Dietetyka w Psychiatrii i Neurologii Lucyna Ostrowska
- Napisz opinię
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 99,96 zł +5%
Bepieczne płatności - P24, BLIK, VISA, Apple Pay...
Paczkomat za 11,99 zł, a darmowa dostawa od 299 zł
Proste zwroty Gwaranacja bezpieczeństwa
Dietetyka w Psychiatrii i Neurologii Lucyna Ostrowska
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.
Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.
Opis
- Autorzy
- Lucyna Ostrowska
- Wymiary (cm)
- 15,0 x 23,5
- Rok Wydania
- 2022
- Numer wydania
- 1
- Liczba stron
- 300
- Oprawa
- Miękka
- Waga (kg)
- 0,46
Specyficzne kody
- ISBN
- 9788301225445
- EAN13
- 9788301225445
- 1. Żywienie osób chorych na depresję – Ewa Stefańska 1
- 1.1. Epidemiologia depresji w Polsce i na świecie 1
- 1.2. Przyczyny, objawy depresji 4
- 1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na depresję 5
- 1.4. Zalecenia żywieniowe u chorych na depresję 15
- 2. Żywienie osób chorych na schizofrenię – Agnieszka Wendołowicz 59
- 2.1. Epidemiologia występowania schizofrenii w Polsce i na świecie 59
- 2.2. Przyczyny, objawy schizofrenii 60
- 2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na schizofrenię 61
- 2.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze schizofrenią 75
- 3. Żywienie osób w przebiegu schorzeń neurodegeneracyjnych – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 91
- 3.1. Choroba Parkinsona – Diana Wasiluk 92
- 3.1.1. Epidemiologia choroby Parkinsona w Polsce i na świecie 93
- 3.1.2. Przyczyny, objawy choroby Parkinsona 93
- 3.1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona 94
- 3.1.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona 95
- 3.2. Choroba Alzheimera – Diana Wasiluk 113
- 3.2.1. Epidemiologia choroby Alzheimera w Polsce i na świecie 113
- 3.2.2. Przyczyny, objawy choroby Alzheimera 114
- 3.2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera 115
- 3.2.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera 116
- 3.3. Udar mózgu – Diana Wasiluk 132
- 3.3.1. Epidemiologia udaru mózgu w Polsce i na świecie 133
- 3.3.2. Przyczyny, objawy udaru mózgu 133
- 3.3.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z udarem mózgu 135
- 3.3.4. Zalecenia żywieniowe dla osób z udarem mózgu 136
- 3.4. Stwardnienie rozsiane – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 162
- 3.4.1. Epidemiologia stwardnienia rozsianego w Polsce i na świecie 162
- 3.4.2. Przyczyny, objawy stwardnienia rozsianego 163
- 3.4.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób ze stwardnieniem rozsianym 165
- 3.4.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym 166
- 4. Dieta w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie – Ewa Stefańska, Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 191
- 4.1. Dieta osób chorych psychicznie i z chorobą otyłościową – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 193
- 4.2. Dieta osób chorych psychicznie i z nadciśnieniem tętniczym – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 202
- 4.2.1. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie 202
- 4.2.2. Przyczyny, objawy nadciśnienia tętniczego 203
- 4.2.3. Zalecenia żywieniowe dla chorych z nadciśnieniem tętniczym 206
- 4.2.4. Możliwość modyfikacji sposobu żywienia i zastosowanie diety o optymalnej zawartości składników mineralnych w nadciśnieniu tętniczym 207
- 4.3. Dieta osób chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska 230
- 4.3.1. Zalecenia żywieniowe dla chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 232
- 4.3.2. Produkty zalecane i przeciwwskazane dla chorych psychicznie i z cukrzycą 242
- 4.4. Zalecenia żywieniowe w chorobach psychicznych i dyslipidemii – Ewa Stefańska 247
- 4.4.1. Zalecenia żywieniowe w hipercholesterolemii u chorych psychicznie 262
- 4.4.2. Zalecenia żywieniowe w aterogennej dyslipidemii u chorych psychicznie 274
- 4.4.3. Zalecenia żywieniowe w zespole chylomikronemii u chorych psychicznie 280
- Skorowidz 285
* Przy każdym zakupie powyżej 299,00 zł darmowa wysyłka!
Wszystkie zamówienia złożne w naszym sklepie do godziny 15:00 wysyłamy w ten sam dzień!
Podana informacja dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączniem dni wolnych od pracy) i dostawy INPOST.
Odbiór osobisty zamówien w Katowicach już możliwy!
Sklep NaMedycyne Shop, Medyków 3D (obok Śląskiego Uniewerystety Medycznego), 40-751 Katowice.